3.5% pentru suntAutist. Raport de activitate 2021-2022. 2 ani de activitate suntAutist.

Stimați cetățeni plătitori de taxe, știți că nu vă costă nimic să veniți în sprijinul persoanelor autiste și a familiilor cu membri autiști din România? Puteți face acest lucru redirecționând 3,5% din impozitul anual din veniturile pe salarii și pensii către asociația "suntAutist - Autismul explicat de autiști". Împreună, contribuim la înțelegerea autismului și la reducerea stigmatizării acestuia, care afectează mii de familii în România, inclusiv copii, adolescenți, părinți, bunici și rude.

Asociația suntAutist - Autismul explicat de autiști
“nimic despre noi, fără noi”Sub sloganul ”nimic despre noi, fără noi”, Asociația suntAutist - Autismul explicat de autiști este o inițiativă non-profit creată, condusă și menținută în exclusivitate de persoane autiste pentru susținerea persoanelor autiste și a familiilor cu membri autiști prin crea…

Existăm de 2 ani, vom detalia raportul nostru de activitate, planurile noastre pentru viitor și vă mulțumim că faceți parte din mișcarea pentru neurodiversitate! Ajută-ne să oferim sprijin și resurse informaționale pentru persoanele autiste și a familiilor cu membri autiști din România. Contribuie acum prin completarea formularului 230 cu 3,5% din impozitul tău anual pe veniturile din salarii și pensii.

3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și pensii, prin completarea formularului 230 pot ajuta extraordinar de mult suntAutist. Persoanele care lucrează, liberii întreprinzători și pensionarii pot contribui, astfel, la susținerea Asociației ”suntAutist”. Poți susține prin: https://redirectioneaza.ro/suntautist

Asociația ”suntAutist - Autismul explicat de autiști” este singura inițiativă non-profit din România creată de persoane autiste pentru susținerea persoanelor autiste și a familiilor noastre, prin crearea și facilitarea de resurse informaționale, socio-economice și culturale.

Până acum, Asociația ”suntAutist” a reușit să creeze o comunitate online cu 11.000 de urmăritori și implicare medie pe postare de 320 de like-uri  (fiind cel mai mare implicare dintre ONG-urile ce țin de autism din România). A reușit să publice un blog cu sute de articole și resurse, peste 30 de articole pe baza experienței personale a persoanelor autiste din România, și de sinteză de cercetare, adaptarea a peste 100 de articole create de voci autiste din jurul lumii cu peste 15.000 de cititori distincți lunar. A organizat grupuri de suport & informare online și live, beneficiind zilnic peste 6000 de persoane non-autiste  (părinți și specialiști) și în mod direct persoane autiste. A organizat sesiuni de informare și întâlniri cu specialiști și politicieni internaționali în domeniu. Însă pentru a putea continua și extinde acțiunile noastre, avem nevoie de susținerea dvs.

Prin Asociația ”suntAutist”, ne propunem să creștem gradul de înțelegere a autismului trăit de autiști, să reducem stigmatizarea autismului și să oferim sprijin și răspunsuri pentru persoanele autiste și familiile noastre.

Vă mulțumim pentru susținere șiștim că vom reuși să facem o diferență reală în viețile persoanelor autiste din România.

Pași pentru a completa formularul 230:

• Accesezi link-ul : https://redirectioneaza.ro/suntautist
  • Completezi datele tale
  • Apeși dacă dorești ”Vreau ca redirecționarea să se realizeze pe o perioadă de 2 ani”
  • Apeși semnează formular
  • Semnezi virtual și apeși trimite
  • Ne vom ocupa noi ca formularul să ajungă la ANAF
  • Mulțumim din suflet!

Raportare detaliată a activității asociației 2021 - 2022, prima parte de activitate:

• Am creat din resursele voluntarilor peste 30 de articole pe baza experienței personale și de cumulare prin cercetare a persoanelor autiste din România, însumând peste 1400 de ore voluntare de citit și cercetare din partea autorilor.
  • Am publicat săptămânal, timp de 2 ani, cel puțin un articol inovativ, creat de membrii asociației, sau am tradus în română articole create de voci autiste din jurul lumii, adăugând, așadar, la literatura autistă în limba română. Am însumat, în total, peste 400 de ore de traducere voluntară din partea membrilor asociației.
  • Rulăm un grup de susținere și informare pentru părinți și specialiști numit ”autismul explicat de autiști - suntAutist” cu peste 6500 de membri, mediat de aproximativ 6 persoane care dedică voluntar între 2 și 4 ore/zi individual 3-4 zile pe săptămână pentru a citi, modera și răspunde întrebărilor de pe grup, și pentru a media conflictele din grup.
  • Rulăm pe bază de fonduri din sponsorizare (singura activitate care a beneficiat de sponsorizări), fiind singurul proiect finanțat și susținut fără a fi voluntariat, un grup de susținere bilunar, mediat psihoterapeutic pentru peste 50 de adulți autiști, însumând peste 340 de ore de susținere live într-un an de zile folosind 1000 Euro din donații.
  • Rulăm un grup de susținere și comunitate pentru peste 60 de autiști, mediat de 5 persoane voluntare, care dedică voluntar minim 1-2 ore individual 3-4 zile pe săptămână în a citi și a răspunde, a susține și a media grupul.
  • Membrii au participat însumat la cursuri de informare și specializare online despre autism, însumând peste 4000 de euro din resursele voluntarilor și 1000 de euro din sponsorizări.
  • Membrii suntAutist au participat la Bruxelles și au călătorit în Europa pentru a crea relații cu asociații partenere pentru manifestații, discuții cu parlamentul european și comisia europeană și pentru a menține legătura cu alte asociații internaționale. Acestea au fost realizate pe baza resurselor voluntarilor, însumând peste 3000 de euro din resursele voluntarilor și 1000 Euro din donații.
  • Investiții din resursele personale de peste 1000 de euro din resursele voluntarilor, pentru menținerea platformelor și asigurarea că resursele ajung la cât mai multe persoane.
  • Menținerea serviciilor legale și de contabilitate a asociației a fost susținută din donații cu totalul de 1000 Euro.

Resurse financiare folosite:

• Donații specifice și finanțări din 3.5% din completarea formularului 230: ~4000 euro
  • Investiții din resursele proprii ale voluntarilor autiști: ~8000 Euro

Resurse de timp investite de voluntarii autiști:

• 1400 de ore de voluntariat și de cercetare pentru a crea peste 30 de sinteze de cercetare și articole de sinteză și de experiență personală autistă.
  • un articol pe săptămână timp de doi ani, cu 400 de ore de traducere voluntară pe an
  • 6 persoane care să facă voluntariat 3-4 zile pe săptămână, timp de 2-4 ore pe zi pentru fiecare voluntar moderator pe grupul ”autismul explicat de autiști”  650 ore (în medie) voluntariat de moderare / moderator / an
  • 5 moderatori voluntari, care dedică câte 1-2 ore 3-4 zile pe săptămână pentru fiecare voluntar moderator pe grupul ”suntemAutiști - împreună” - 365 ore (în medie) voluntariat de moderare  / moderator / an

Echipa de voluntari este formată 100% din persoane autiste, cu venituri medii ori fără venit și care susțin aceste activități cu ultimele resurse financiare și de timp pe care le au în viața de zi cu zi

Planuri pentru 2023 și următorii ani

• Dorim să menținem activitatea la cel puțin acest nivel în continuare, susținând, însă, financiar persoanele autiste implicate, care până acum au fost voluntare.
  • Momentan, din lipsă de resurse de moderare, am oprit creșterea grupului online de susținere și informare la aproximativ 6700 de persoane; dorim să creștem grupul la peste 10.000 de persoane, cu resurse de moderare susținute financiar.
  • Dorim să extindem și să susținem financiar echipa autistă de traducere pentru articole, care, până acum, a fost voluntară.
  • Dorim să extindem și să susținem financiar echipa de moderare pentru grupurile de suport și informare, compusă din autiști, care, până acum, a fost voluntară.
  • Dorim să extindem și să susținem financiar echipa de autori autiști care, până acum, a fost și este voluntară.
  • Dorim să extindem grupul online de suport pentru adulți autiști la peste 100 de persoane.
  • Dorim să susținem crearea de workshop-uri internaționale gratuite de la specialiști autiști din jurul lumii pentru publicul român, pentru care avem nevoie de traducători și persoane care să facă subtitrări.
  • Dorim să susținem membrii să se specializeze și mai mult prin susținerea asociației.
  • Dorim ca membrii să poată susține România la Bruxelles și Strasbourg, prin susținerea asociației.
  • Dorim crearea de resurse video online de la autiști români și autiști din jurul lumii, susținănd financiar timpul depus de persoanele autiste implicate.
  • Crearea unui nou site, mult mai informativ, cu traduceri în mai multe limbi.
  • Crearea unei platforme de traininguri online gratuite de la experți internaționali.
  • Crearea unei platforme de citare științifică a articolelor create de persoane autiste în cercetarea autismului din jurul lumii.
  • Crearea unui index de psihoterapeuți, psihologi, psihiatri și profesioniști care susțin autismul ca oameni egali și diferiți, fără a aborda persoanele autiste ca bolnave, ”de recuperat” ori demne de milă.
  • Evenimente live și de comunitate de informare și de socializare pentru comunitatea autistă, familii și pentru profesioniști

Echipa de voluntari este formată 100% din persoane autiste, cu venituri medii și care susțin acestea activități cu ultimele resurse pe care le au în viața de zi cu zi și dorim să putem oferi mai multe resurse în schimbul implicării acestora oferind orice susținere putem.

Vă mulțumim!